Ondertekening beheersovereenkomst

1 mei 2023 in
Beythem Kerke

Nog voor de zomer moeten de werken aan de nieuwe gemeenschapszaal in Beitem, gerealiseerd door de ontwijde Sint-Godelievekerk te verbouwen, achter de rug zijn. Bedoeling is dat de zaal, die Beythem Kerke werd gedoopt, in september haar deuren opent. Dinsdagavond werd de beheersovereenkomst tussen stad Roeselare en de vzw die de gemeenschapszaal zal beheren ondertekend. “Beitem zit te popelen tot we openen”, aldus Peter Deberdt, voorzitter van de vzw Beythem Kerke, die ons samen met z’n ploeg vrijwilligers een eerste blik biedt op de plannen van de vzw.

Charlotte Degezelle 26-04-23, 11:59 (overdruk van HLN)


Het Roeselaarse stadsbestuur maakt deze legislatuur werk van twee nieuwe wijkhuizen: In Beitem en in Beveren. “Voor het Beverse wijkhuis kan de bouwvergunning elk moment arriveren waardoor de werken er deze zomer of net na de zomer zullen starten”, weet schepen Nathalie Muylle (CD&V). “In Beitem zitten we in de afwerkingsfase. We willen deze werken graag begin juli opleveren, vervolgens kan de nieuwe gemeenschapszaal in augustus ingericht worden zodat ze begin september kan openen.”

Op een blik in Beythem Kerke is het nog even wachten. Maar hier zie je alvast dat er achteraan de kerk een terraszone werd aangelegd. © CDR

Vrijwilligers

De Beitemse gemeenschapszaal werd gerealiseerd via een verbouwing van de Sint-Godelievekerk die al sinds 2016 ontwijd is. Ze telt twee polyvalente zalen. In de kleine zaal is er plaats voor 80 personen, in de grote zaal kunnen 450 mensen terecht. “Toen de werken startten in november vorig jaar, liep parallel het traject om een nieuwe vzw voor de gemeenschapszaal op te richten”, aldus de schepen. “We willen namelijk engagement van de wijk zelf om om de gemeenschapszaal te beheren. We startten die zoektocht naar vrijwilligers met een bang hart, maar al vrij snel zaten we op het goede spoor en op 26 januari 2023 vond de oprichtingsvergadering van vzw Beythem Kerke plaats en werden de statuten van de vzw succesvol neergelegd. We zijn daar als stad heel blij mee want het is belangrijk dat we de verbouwde kerk teruggeven aan de bevolking.”

Grote raampartijen zullen straks voor het nodige licht in de kerk zorgen. © CDR

Binnenpiepen

Terwijl het gebouw zelf eigendom blijft van de stad, is het de nieuwe vzw die er straks activiteiten organiseert, het gebouw beheert en de lokalen verhuurt. Dinsdagavond werd de beheersovereenkomst ondertekend door de stad en de vzw Beythem Kerke. “Die vzw is gegroeid vanuit de 14 Beitemse verenigingen’, weet voorzitter Peter Deberdt. “Ons bestuur bestaat tegenwoordig uit acht man vooral gelinkt aan de ouderraad van vrije basisschool Klim, Sint-Elooi en het Feestcomité. Beitem zit te popelen tot we openen. Er is nu al veel interesse in de nieuwe gemeenschapszaal. Op 9 juli, Beitem Kermis, willen we een infomomentje organiseren en de Beitemnaars voor het eerst even laten binnenpiepen in Beythem Kerke.”

Ook de omgeving van de kerk steekt al in een nieuw jasje inclusief speelzone. © CDR

De officiële opening is pas voor begin september voorzien. Dan gaat de beheersovereenkomst ook in. “We willen Beythem Kerke professioneel exploiteren, echt anno ‘23. Zowel Beitemse verenigingen als particulieren kunnen er terecht voor activiteiten, vergaderingen, recepties, babyborrels. Zij krijgen voorrang, maar we willen ook profesionnelen, bijvoorbeeld evenementenbureaus, de kans geven om Beythem Kerke te huren. Daarnaast willen we zelf ook meer doen en daarom richtten we een cultuurcel op.”

Comedy en jeugdfilms

Drijvende kracht hier achter is Bart Haerinck. “Bedoeling van de cultuurcel is om te focussen op wat we zelf kunnen organiseren in Beythem Kerke”, verduidelijkt hij. “We hebben al volop ideeën. In oktober wille we bijvoorbeeld uitpakken met een eerste comedyavond. Daarnaast willen we ook, bijvoorbeeld in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten, een podium bieden aan jonge muzikanten en we denken ook na om op woensdagmiddag iets te doen voor de kinderen. Zo leeft het idee om de betere jeugdfilm te vertonen.”

Meer info via www.beythemkerke.be.

Bron: https://www.hln.be/roeselare/gemeenschapszaal-beythem-kerke-opent-in-september-vzw-neemt-beheer-in-handen-we-willen-zelf-ook-meer-doen-dan-enkel-de-zalen-verhuren~ac3e627d/

Beythem Kerke 1 mei 2023
Deel deze post
Archiveren

Volgende lezen
Wijkkrant Beitem